Sivut

perjantai 25. maaliskuuta 2016

pääsiäisen pirteä sitrus-mangokakku

Pääsiäinen on kaikkien ihanien herkkujen juhlaa! Minusta se on sellainen merkki keväästä ja keittiöön saa astua raikkaat fressit maut ja kirpeät hedelmät väreineen! Tästä syystä teinkin sitten kakun joka on kaikkea tuota, värejä, kirpeitä hedelmiä, raikkautta ja fressejä makuja. Unohtamatta tietenkään kermaista pehmeyttä. Sain ajatuksen hieman erilaisesta täytekakusta ja sellainen siitä syntyikin vähän erilaisia tekniikoita soveltaen ja aikaa rutkasti tekemiseen käyttäen :)



Sitrus-mangokakku 

pohja (kääretorttupohja)

4 kananmunaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
3/4 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaaleaksi vaahdoksi. 

Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja siivilöi vaahdon sekaan nätisti sekoittaen. 
Levitä taikina leivinpaperilla suojattuun uunipeltiin ja paista uunissa 225 asteessa 6-8 minuuttia. 

Kun pohja on jäähtynyt, leikkaa se neljään osaan ja laita odottelemaan täytteitä. 



täytteet 

sitrustäyte
1 prk appelssiini tuorejuustoa
1 prk kermaa 
sitruuna 
2-3 tl liivatejauhetta+vettä

Vatkaa kerma, lisää joukkoon tuorejuusto.
Raasta sitruunan kuori täytteeseen ja purista sitruunan mehu sekaan.
Sekoita liivatejauhe paketin kyljessä olevan ohjeen mukaan veteen (loraus mukin pohjalle) ja lämmitä mikrossa n. 30 sekunttia niin että saat sekoitettua tasaista "litkua".
Anna nesteen hieman aikaa jäähtyä. Sekoita liivatelitku pikkuhiljaa lorottaen täytteeseen, samalla koko ajan  sekoittaen.

Aseta vuokaan talouspaperia niin että se peittää pohjan ja tulee vuuan reunojen yli. Aseta pohjalle yksi kakkupohja palanen keskelle niin että jokapuolelle jää noin sentin paksuinen väli vuuan reunoihin. Kaada sitrustäyte vuokaan jolloin se peittää kakkupohjan, sekä täyttää reunoissa sijaitsevan tyhjän tilan. Laita jääkaappiin hyytymään noin puoleksi tunniksi.



vaniljatäyte
1 prk maustamatonta/vaniljatuorejuustoa
2tl vaniljasokeria
1 prk kermaa
2-3 tl liivatejauhetta+vettä

Vatkaa kermavaahto kuohkeaksi vaahdoksi.
Lisää joukkoon tuorejuusto ja lisää vaniljasokeri. 
Tee sama liivatelitkun valmistus kuin ensimmäisessä täytteessa ja kaada hieman jäähtyneenä se täytteen sekaan. 

Ota hieman alkuun hyytynyt kakku kaapista ja aseta ensimmäisen täytteen päälle toinen pala kakkupohjaa samanalla tavalla keskelle sijoittaen että tilaa jää sivuille. kaada täyte taas päälle ja laita jääkaappiin hyytymään noin puoleksi tunniksi. 

mangotäyte
300g pakastettuja mangokuutioita
2prk mango pilttiä
n. 2 rkl sokeria
2-3tl liivatejauhetta+vettä

Sulata mangokuutiot ja tee niistä sheikkerillä sileää mangososetta.
Sekoita mangopiltit joukkoon. Lisää sokeria oman maun mukaan.
Tee liivatelitku ja sekoita hieman jäähtyneenä täytteeseen.

Ota kakku jääkapista ja aseta taas kakkupala keskelle ja kaada päälle mangotäyte. Nyt aseta myös tähän päälle kakun "katto" ja painele sitä hieman niin että reunat olisivat samalla tasolla kuin mangotäytteen pinta. Kostuta kattoa hieman hedelmämehulla.

Aseta kakku vähintään 4 tunniksi hyytymään kaappiin, mielellään anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli. 


yön yli hyytymisen jälkeen kakku näytti tältä ilman koristeita! Kakkupohjat "piilossa" täytteen takana on hauska pikkulisä kakkuun mikä näyttää hauskalta kakkua leikatessa!



koristelu
2-3prk kermaa
suklaamunia
sokeria
elintarvikevärejä

Nosta kakku varovasti vuuasta haluamallesi alustalle. irrota reunoilta leivinpaperi ja esimerkiksi leikkaa tarkkaan kakun reunasta se poikki, jolloin leivinpaperia jää kakun alle mutta sitä ei näy eli se ei haittaa mitään. Kakunhan voi koristella miten itse haluaa, mutta itse tein perinteisen kerma kuorrutuksen pohjalle. 

Vaahdotin kaksi purkkia kermaa, levitin kerman palettiveitsellä tasaisesti kakun päälle ja sivuille. Kulmiin sekä yläreunaan tein pursotuksen jotta saisin vähän juhlallisempaa näkyä kakkuun. Minulle riitti 2 prk, eli 4 dl kermaa mutta jos kermaa ei paljoa ole käsitellyt niin varaisin 2 prk suosiolla. Nippanappa pärjäsi kahdella joten kolmea suosittelen ennemmin.


Päälle koristeet tein sokerista. Lämminin sokeria pannulla ja lisäsin sulan sokerin sekaan elintarvikeväriä. Puukauhan kanssa vetelin noroja sokerista silikoniselle alustalle ja siitä syntyi "ruohomainen" pohja kakun koristukseen. 
Toiseen sokerisatsiin sekoitin keltaista väriä ja sain aikaiseksi taiteiltua korin johon laitoin pikkusuklaamunia. 

Sokerilla leikkiminen on hauskaa mutta haastavaa, sekä kannattaa myös muistaa että sillä saa aikaan helposti palovammoja ;) Itsekin vasta opettelen tuota sokeritaiteilua, mutta eihän kukaan meistä ole seppä syntyessään !

Käytin kakun pohjana kääretorttupohjaa ja vuokana kakun tekemiseen neliön muotoista irtopohjavuokaa. Kakun voi tehdä myös aivan tavalliseen kakkupohjaan ja pyöreään vuokaan. Jos kakkuun haluaa tehdä samanlaisen "pohjien piilotuksen" täytteiden alle, onnistuisi se varmasti jos käyttää täytteiden hyydyttämiseen isompaa pyöreää irtopohjavuokaa kuin millä on tehnyt kakkupohjan. 



Ja sitten nauttimaan! Munarikasta pääsiäistä! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti