Sivut

torstai 3. maaliskuuta 2016

Moussakaa, musakaa, munakoisolootaa ja Chef's tablea

Tänä aamuna kurkku oli kipeä ja muutenkin olo todella tukkoinen. Päätin jättää päivän menot sikseen ja keskittyä kotona olennaiseen, eli olemiseen. Siivoillut olen koko viikon kämpässä joten tekemistä ei siltä osin oikein enää riittänyt, joten päätin tuhlata aikani koneella istuskellen ainakin alkuun. Löysin netflixistä dokumentti sarjan Chef''s table joka vei minut mennessään. Sarjassa käydään läpi kuusi maailman huippukokkia ja esitellään heidän tarinansa ja ideologiansa. Suosittelen sarjan katsomista jokaiselle kokkaamisesta vähääkään enemmän innostuneelle, tai innostusta juurikin etsivälle. Jaksot inspiroita toinen toisensa perään uusiin kokeiluihin ja antaa sellaisen voimaannuttavan tunteen itsellekkin "minä voin tehdä mitä vain" vaikka se ei ihan totta olisikaan. Mutta hyvä kannustava, rohkaiseva ja todella inspiroiva vaikutelma sarjasta jää. Suosittelen siis. 


Sarjan katselun ohella sain päälleni (yllättäen...) hirveän innon alkaa kokkaamaan, mutta aineksia ei kaapissa tarpeeksi ollut oikein mihinkään joten jouduin odottelemaan että mieheke pääsee töistä ja kurvaa minulle kaupan kautta tarvittavat ainekset. Samalla kun katsoin sarjaa, selasin satoja erilaista ohjeita hakiessani jotain syötävää tälle päivälle ja eteeni iskeytyikin ohje muossakasta. Aloin kaivelemaan erilaisia ohjeita blogeista ja ruokasivustoilta. Kasasin itselleni ohjeen jonka mukaan suunnilleen ruuan tekisin, sen mukaan mitä tykötarpeita omista kaapeista suunnilleen löytyy. Ja ei, en tehnyt todellakaan moussakaan oikeasti kuuluvaa Bechamel-kastiketta koska..

Vihaan ylikaiken juustokastiketta (!!!) ja erityisesti sen tekemistä, joten olen aina käyttänyt tuoretta mozzarellaa juustokastikkeen tilalla ruuissa. Vie vähemmän aikaa ja vaivaa kuin juustokastikkeen väsääminen. Toiseksi, pelkkä mozzarella on parempi vaihtoehto vuokiin juusto/maitokastikkeen sijaan, sillä silloin vuuasta saa pois turhat vehnäjauhot joita moni käyttää kastikkeessa suurusteena. Tiedän monien muidenkin pitävät maito/juustokastikkeen tekemistä hirveän ylitsepääsemättömän vaivalloisena, jonka vuoksi turvaudutaan kauppojen valmiskastikkeisiin esim lasagnessa ja moussakassa. Tuoretta mozzarellaa käyttämällä vältetään kaupanvalmiskastikkeiden monet e-koodit ja saadaan ruuasta paljon terveellisempää siltä kannalta. Joten sanoisinko että laiskuudessa ei aina ole vain huonoja puolia, sillä tällä mozzarella kikalla on paljon hyötyjä!

Minun munakoisolaatikkoani ei ehkä voikkaan kutsua varsinaisesti moussakaksi, koska se on toisaalta niin oijoittu versio oikeasta alkuperäisestä ruuasta. Toisaalta taas tämä versio on niin yksinkertainen että tumpelompikin kokki onnistuu varmasti. Ja ehkä tämä on hitusen verran terveellisempi ja varmasti nopeampi versio toteuttaa helposti kotona kaapista löytyvien aineiden pohjalta :)



vuuallinen munakoisolootaa (moussakaa)

n.600g munakoisoa
(muutama peruna)
400g naudan tai lampaan jauhelihaa
2prk tomaattimurskaa
2 sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
250g mozzarellaa
chili jauhetta
suolaa pippuria
kanelia
juustoraastetta oman maun mukkaa päälle

Ensimmäisenä kuumalle pannulle lykätään jauheliha ja sipulit. Ruskistetaan, lisätään mausteita ja heitetään sekaan tomaattimurskat. Lisätään mausteita vielä lisää niin että maku on melko voimakas, sillä munakoiso imee uunissa makua hieman itseensä ja näin ollen laimentaa makua. Anna kastikkeen hautua rauhassa.

Leikkaa munakoisot viipaleiksi ja levitä leivinpaperin päälle. Sirottele suolaa päälle, eli "itketä" munakoisoista nestettä pois. Kun munakoisojen päälle on ilmestynyt hyvät "hikipisarat" niin pyyhi kuivaksi, käännä ympäri ja toista sama.

 Itkettämisen jälkeen lado vuoan pohjalle munakoisot (ja mikäli laitat perunaa niin ohuina siivuina munakoison joukossa pohjalle). Leikkaa mozzarella ohuiksi siivuiksi ja levitän munakoisojen päälle. Kaada kastike vuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta.

Anna paistua uunissa 175 asteessa 1-1,5h


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti