Sivut

keskiviikko 16. lokakuuta 2013

syksyisten iltojen lämmittäjä: thaimaalainen kalakeitto jasmiiniriisin kera.


Pitkästä aikaa isketään kalaa pöytään. Ja näin kylmenevän syksyn kunniaksi lämmittävän sopan muodossa. Mikä onkaan sen parempaa kuin ihana soppa sisällä vilttiin kääriytyneenä, kun ulkona vettä ripottele maahan jatkuvasti taikka ensimmäiset lumihiutaleet laskeutuvat maata kohti. Joten kyllä tämän luissa ja ytimissä tuntuvan viiman sekä kylmyyden vuoksi täytyy käyttää suojakeinoja flunssaa vastaan kuten ihanaa lohta omega-3 rasvahappoineen, mahassa lämmittävää punaista chiliä ja ihanan täyteläistä kookosmaitoa.

Teimme jokin tovi sitten ystäväni kanssa thaimaalaista kalakeittoa meille ja koko hänen perheelleen. Tästä satsista kyllä riittää useammalle ja seuraavaankin päivään! Mikä parasta, tämä menee jopa ihan juhlaruuasta. Kyllä tätä nimittäin tarjoaisi alkuruokana, ellei ihan pääruokana illallisella!




Thaimaalainen kalakeitto (iso satsi)

n.4-5dl vettä
700-800g tuoretta lohifilettä
2tlk kookosmaitoa
n.5 tl punaista currytahnaa (spice up! ja ps. itse laitoin tosi tosi paljon tätä!)
½-1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa
paprika
1rs kirsikkatomaatteja
(thai-basilika)
mausteita: esim. maustepippuria, suolaa, persiljaa, kalamaustetta/fondia

lisäksi: jasmiiniriisiä, limelohkoja

-Käsittele lohifile. Poista nahka ja ruodot. Leikkaa fileestä n. peukalonpään kokoisia kuutioita.
-Kuumenna pienemmässä kattilassa vettä, ja laita riisit kiehumaan pakkauksen ohjeen mukaisesti.
-Kuumenna isommassa kattilassa ohjeen vesimäärä kiehuvaksi. Käsittele kasvikset veden kiehumista odotellessa. Kuori ja suikaloi porkkana pieneksi suikaleiksi. Leikkaa sipuli pieneksi lohkoiksi, valkosipulinkynnet pieniksi ohuiksi siivuiksi ja paprika suikaleiksi. Huuhtele kirsikkatomaatit.
-Lisää kiehuvaan veteen ensin porkkanat ja sipuli. Anna kiehua rauhassa n. 5min. Lisää joukkoon paprikat ja valkosipulit. Anna kiehua hiljalleen n. 3-4min.
-Avaa kookosmaitotölkit ja lisää veden joukkoon. Kuumenna. 
-Lisää sekaan kirsikkatomaatit kokonaisina. 
-Aloita maustaminen. Lisää punaista currytahnaa hieman oman maun mukaisesti (se on hyvin mielipiteitä jakavaa, joku tykkää siitä vahvana mutta toinen mietona makuna, toisaalta kookosmaito tarvii tämän kaverikseen). Lisää suola, pippurit ja yrtit. Lisää myös mahdollinen thai-basilika.
-Tarkista maku, suolaa saa nimittäin olla hieman reippaammin. Kun maku on kohdillaan, anna hiljalleen porista vielä sen 10 minuuttia niin tomaatit kerkeää kunnolla imeä makua ja kypsyä. 
-Tarjoile jasmiiniriisin kera niin, että laitat riisin ensin astian pohjalle ja sitten kaadat keittoa päälle! Unohtamatta tietenkään limelohkonpuristusta keittoon, tätä ei pidä unohtaa!
 Nauti! :)



Palan purtavaksi tarjosi;
Anniina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti