Sivut

maanantai 26. marraskuuta 2012

Jouluinen kakku

Pikkujoulu aika on tällä hetkellä kuumimmin meneillään, ja itse ensimmäisiin pikkujouluihin osallistuessani valmistin jouluisen kakun kahvipöytään tarjottavaksi. Ja kyllä meni kaupaksi, vaikka hiukan ensin itse epäröin tuotostani. Epäonnistuneiden koristeluiden jälkeen sain edes jonkin näköisen kasaan, nimittäin kerma-vaniljavaahtojen juoksettumista ja muuta mukavaa kiireen ohessa sattui...





Pohja:
3 ½ dl vehnäjauhoja
1 ½ dl perunajauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
3-4rkl piparkakkumaustetta
150 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 munaa
3 dl maitoa

-vatkaa pehmennyt voi ja sokeri vaahdoksi, sekoita sitten joukkoon kananmunat yksikerrallaan.
-sekoita ensin suurehko määrä jauhoja taikinaan ja sitten vuorotellen kädenlämpöistä maitoa ja jauhoja loppuun asti.
-kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Paista 175 asteessa keskitasolla noin 55 minuuttia jolloin kakku jää hieman kosteaksi sisältä. Mutta sopii vallanmainiosti kakkuun ;)
-kakun kostutus esim maidolla tai kaakaolla.

Kakkupohja on itsessään erityisen hyvän ja voimakkaan makuinen joten täytteeksi sopii jokin neutraalimpi täyte kuten esim. vaniljainen rahka. Toisaalta hyvin voimakas, mutta oikeanlainen sointuu myös hyvin, kuten karpalo. Itse tein kuitenkin hyydytetyn tiramisurahka-täytteen. Kuitenkaan en tarkalleen säätämisen ja vajanaisten purkkien takia osaa sanoa määriä mitä täytteeseen tuli laitettua, joten laitan vain suuntaa antavasti tietoa. Täyte valutettiin puolitetun kakkupohjan toisen osan päälle irtopohja vuoakaan ja laitettiin yön ajaksi hyytymään ja odottamaan seuraavan päivän kannen asetusta ja koristelua.

Täytteeseen tuli:
valion maustettu tiramisu-rahkaa
maustamatonta jogurttia
maustamatonta rasvatonta rahkaa
liivatejauhetta/vegegelia
vähän vaniljasokeria
hieman sokeria

Päällysteeseen tuli:
Vaniljavaahtoa
maustamatonta rahkaa
tomusokeria
vaniljasokeria
piparkakkumaustetta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti